Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

Ταχύτητα στο ποδόσφαιρο

Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 15:44 Γράφτηκε από

Η ικανότητα των ποδοσφαιριστών να αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες σε συγκεκριμένες φάσεις είναι γνωστό ότι επηρεάζει την απόδοση σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Του Δημήτρη Τριβιζαδάκη

Παρόλο που οι δράσεις που απαιτούν έκρηξη ταχύτητας αποτελούν μόλις περίπου το 11% των συνολικών αποστάσεων που διανύονται, στην πραγματικότητα αποτελούν τα πιο κρίσιμα συμβάντα του αγώνα και συνεισφέρουν καθοριστικά είτε στην επιτυχή κατοχή της μπάλας είτε στο τελικό σκοράρισμα είτε στη δημιουργία φάσης που οδηγεί στο σκοράρισμα. Μάλιστα, υψηλές επιδόσεις στα τεστ ταχύτητας χαρακτηρίζουν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές υψηλών προδιαγραφών. Οι δράσεις που απαιτούν υψηλές ταχύτητες στο ποδόσφαιρο διακρίνονται σε αυτές που απαιτούν επιτάχυνση, μέγιστη ταχύτητα ή ευκινησία. Πολλές συνθήκες στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα απαιτούν άμεση αλλαγή κατεύθυνσης, με σύγχρονες έρευνες να περιγράφουν την ανάγκη για 50 κατά μέσο όρο αλλαγές σε κάθε αγώνα.

Κατά το σχεδιασμό εξατομικευμένου προγράμματος βελτίωσης της φυσικής κατάστασης σε ποδοσφαιριστές είναι σημαντική η αρχική, ενδιάμεση και τελική εργομετρική αξιολόγηση των παραπάνω παραμέτρων. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αν και συνδέονται φαινομενικά μεταξύ τους, εντούτοις αποτελούν διακριτές παραμέτρους- στόχους της προπόνησης. Κατά συνέπεια απαιτούνται διαφορετικά πρωτόκολλα ασκήσεων για τη βελτίωση των παραπάνω δεξιοτήτων, αλλά και της συνολικής μεγιστοποίησης της απόδοσης κάθε ποδοσφαιριστή.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr  

 

Search