Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Η αλά κάρτ κοινωνική ευαισθησία της ΝΔ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 19:39

Άρθρο του Χάρη Μαμουλάκη*

 

Δεν σας κρύβω ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά για το επίδομα γέννησης που σχεδίαζε να δώσει η Κυβέρνηση ΝΔ, είχα χαρεί. Μια χαρά όμως, που κράτησε μέχρι να έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και να αποκαλυφτεί σε όλο της το μεγαλείο η κοινωνική υποκρισία, ο ρατσισμός και ο τακτικισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια προσπάθεια εξαπάτησης των πλέον ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας, που με όποιο επικοινωνιακό περιτύλιγμα κι αν την περιβάλλεις, κρύβει μέσα της την αδικία και τον εμπαιγμό.

 

Γιατί πως αλλιώς να σχολιάσεις τα απαράδεκτα άρθρα 15, 17 και 29 όπου βλέπουμε μια καθαρά τιμωρητική διάταξη που καταργεί όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία (!) επιδόματα (παιδιού, στέγασης και Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - ΚΕΑ), εάν έστω και ένα παιδί μιας οικογένειας, χάσει τη σχολική χρονιά από απουσίες! Φαίνεται ότι τους κυβερνώντες τους κυνηγάει η δήθεν «αριστεία», παντού. Ή πιο σωστά, σχεδόν παντού, γιατί είδαμε τους διορισμούς των «δικών τους παιδιών» με πλαστά βιογραφικά, πλαστά πτυχία, οσονούπω και με αμφιβόλου ποιότητας τίτλους από κολλέγια.

 

Είδαμε όμως (και) σε αυτό νομοσχέδιο, τη φιλοσοφία της ΝΔ που προσβάλει κάθε έννοια δικαιοσύνης και ισονομίας, δίνοντας επιδόματα ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών: Για τους πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται 12ετής νόμιμη και μόνιμη διαμονή που τεκμαίρεται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Στόχος της ΝΔ, δεν είναι να δώσει ένα επίδομα. Στόχος είναι να κόψει χιλιάδες δικαιούχους, μ’ ένα μέτρο που διαπνέεται από ακραίο ρατσιστικό πνεύμα και έχει στόχο να αποκλείσει συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι έννοιες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ισονομίας, αποδεικνύονται τόσο ξένες για τους κυβερνώντες, που δεν χάνουν ευκαιρία να μας το δείχνουν ακόμα και σε νόμους που αφορούν το παιδί. Αυτή όμως η πολιτική της Κυβέρνησης, προσκρούει στα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του παιδιού. Όπως προσκρούει και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, για το οποίο, οι δήθεν ευρωπαϊστές της ΝΔ, αδιαφορούν παντελώς.

Αυτή όμως είναι η ΝΔ. Κι αυτές τις αντιφάσεις και τη δυσφορία των κυβερνώντων στην ενίσχυση των αδύναμων, την βλέπουμε να αποτυπώνεται καθημερινά στις πολιτικές τους. Όπως για παράδειγμα στη μετονομασία του ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με απώτερο σκοπό να ξεχαστεί η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες όμως, θυμούνται.

Θυμούνται το αποτυχημένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θεσμοθετήθηκε το 2014 και το έλαβαν μόνο 30.000 πολίτες (έκανες αίτηση μία φορά το χρόνο για εισοδήματα 1,5-2 χρόνια πριν). Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που μετέτρεψε το προνοιακό κράτος σε ψηφιακό, με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, όπου το ΚΕΑ το ελάμβαναν 650.000 συμπολίτες μας το μήνα!

Θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές του, κράτησαν την κοινωνία όρθια το 2015, τότε που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία, μια κοινωνία υπό κατάρρευση με παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία. Πολλές φορές μάλιστα, με μονομερείς ενέργειες απέναντι στους θεσμούς.

Θυμούνται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν που μείωσε την ανεργία από 27% σε 17,5%, δημιούργησε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με το 70% αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης.

Θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις με συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό.

Θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και διπλασίασε τις θέσεις των Vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (από 78.000 θέσεις το ’15, 156.000 το ’19, ικανοποιώντας όλες τις αιτήσεις) και ενέταξε τις άνεργες μητέρες και όλες τις μητέρες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας στο πρόγραμμα.

Θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε καθημερινά 185.000 ζεστά σχολικά γεύματα – ένα μέτρο που καταψήφισε η ΝΔ.

Θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε με την πολιτική του τη φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα, κάτι που αποτυπώνεται και στις έρευνες τις ΕΛΣΤΑΤ. Είναι ενδεικτικό ότι από 650.000 οι δικαιούχοι του ΚΕΑ το 2017 έπεσαν σε 470.000 το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν φιλανθρωπικές όπως λέει η ΝΔ, αλλά ουσίας, καθώς το 30% αυτών των συνανθρώπων μας, εντάχθηκε στην αγορά εργασίας.

 

Η ΝΔ τι έκανε το 2019; Περιέκοψε το κοινωνικό μέρισμα κατά 600 εκ., έβγαλε εκτός πλάνου την πλειοψηφία των δικαιούχων, γκρέμισε τις όποιες ελπίδες είχαν απομείνει, δημιούργησε προβλήματα ακόμα και στην αγορά, με μείωση μέχρι και 25% του τζίρου, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς.

 

Τα παραπάνω, είναι αδιαμφισβήτητα. Τα νούμερα βλέπετε, λένε πάντα την αλήθεια. Τα μαθηματικά, δεν διαψεύδονται. Η απάντηση βέβαια της ΝΔ σε όλα αυτά, ήταν να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «φιλανθρωπία». Απαντούσαμε και απαντάμε, ότι τα επιδόματα έχουν και αναπτυξιακή διάσταση. Με τον θεσμό των σχολικών γευμάτων, για παράδειγμα, πέρα από την κοινωνική και την παιδαγωγική διάσταση, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, απορροφώνται τα ντόπια ελληνικά προϊόντα. Ενώ με τα επιδόματα ένα μέρος των χρημάτων επιστρέφει στην αγορά.

 

Και κάτι ακόμα πιο βασικό: Όλα τα παραπάνω που υλοποίησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν στοιχεία συγκροτημένης πολιτικής αντιμετώπισης του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. Του προβλήματος για το οποίο, από το 1993, την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη, υπήρξε ομόφωνη διακομματική απόφαση της Επιτροπής της Βουλής που πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Και που μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Κυβερνήσεις που προηγήθηκαν, δεν έκαναν τίποτε απολύτως! Και σας το λέω εγώ, ένας πολύτεκνος, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

 

Εν κατακλείδι, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ο στόχος της ΝΔ δεν ήταν να συνεχίσει τη συγκροτημένη πολιτική ενός δίκαιου κοινωνικού κράτους χωρίς ανισότητες και διαχωρισμούς που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, στηρίξαμε το άρθρο 1 που αφορά στο επίδομα γέννησης – προτείναμε μάλιστα να δίνεται εφάπαξ το ποσό των 2.000 ευρώ στους δικαιούχους κι όχι σε δύο δόσεις.

Δεν θα σταματήσουμε όμως να αναδεικνύουμε με παραδείγματα, στοιχεία και επιχειρήματα, το ότι η «κοινωνική πολιτική» της Κυβέρνησης, στηρίζεται σε πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά τρικ. Και δεν έχει καμία κοινωνική διάσταση και προοπτική. Γιατί η επαναφορά που κάνει η ΝΔ στην μνημονιακή λογική των εφάπαξ βοηθημάτων, στη λογική του ΔΝΤ (που απέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η χώρα ήταν μέσα στα μνημόνια και υλοποιεί η ΝΔ σήμερα που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων) είναι κατακριτέα.

 

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα κράτος αλληλεγγύης και πρόνοιας που αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες. Να έχουμε μια μεγάλη, ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά του κόσμου. Ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας. Γιατί αυτό είναι το DNA της Αριστεράς.

 

 

 

 

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου - Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)