Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023

Με θετικά αποτελέσματα οι συναντήσεις Φραγκάκη στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 23:09

     Σειρά επαφών είχε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, με υπουργικά στελέχη και στελέχη της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο κ. Φραγκάκης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον ΓΓ του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.

     Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας έθεσε στα στελέχη της κυβέρνησης μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των συνεπειών από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και τη στήριξη των σεισμόπληκτων του Δήμου.

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέσω του arogi.gov.gr

     Στη συνάντηση του με τον κ. Τριαντόπουλο, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας έθεσε στον αρμόδιο Υφυπουργό, μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με την ανάγκη ταχύτερης υλοποίησης των μέτρων στήριξης της Πολιτείας προς τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από το σεισμό και τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις ζημιές που έχουν υποστεί σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής, την ανάγκη αναθεώρησης του τιμολογίου υπολογισμού των δαπανών των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής, την επίσπευση της καταβολής αποζημίωσης οικοσκευής για όσους δεν την έχουν λάβει έως σήμερα, την εφάπαξ αποζημίωση των ιδιοκτητών των κτιρίων που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες (πράσινα) χωρίς να απαιτείται η σύνταξη φακέλου, κ.α.

     Πέραν αυτών, ο κ. Φραγκάκης ζήτησε να υπάρξει παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου στη λειτουργία της πλατφόρμας arogi.gr για την υποβολή αιτήσεων των πληγέντων, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα επί της διαδικασίας υποβολής/τροποποίησης των αιτήσεων, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Υφυπουργό και στη βάση του οποίου εκδόθηκε η υπ. αρ. 19740/2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ 635/15-2-2022, τχ β’), με την οποία δίδεται παράταση μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Δαπάνες Ηλεκτροδότησης καταυλισμών

     Παράλληλα, ο Δήμαρχος έλαβε τη διαβεβαίωση από τον κ. Τριαντόπουλο πως οι δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικίσκων που βρίσκονται στους καταυλισμούς, δεν θα επιβαρύνουν το Δήμο και τους σεισμόπληκτους που κατοικούν προσωρινά σε αυτούς.

 

 

Μελέτη αποκατάστασης φράγματος Παρτίρων

     Ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης τον κ. Τριαντόπουλο για τη ζημιά που έχει προκύψει μετά το σεισμό στο φράγμα Παρτίρων, ζητώντας παράλληλα να χρηματοδοτηθεί – κατ’ αρχήν - η μελέτη και το έργο αποκατάστασης αυτού, ζήτημα για το οποίο ο Υφυπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς το οποίο ο Δήμος θα υποβάλλει το αμέσως επόμενο διάστημα τα σχετικά τεχνικά δελτία.

Απογραφή – Εξαίρεση από το ΕΣΚ

   Στο πλαίσιο των επαφών του Δημάρχου με τον Γ.Γ του ΥΠ.ΕΣ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο κ. Φραγκάκης ζήτησε την εξαίρεση του υπηρετούντος προσωπικού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από τη διαδικασία συμμετοχής του στους κύκλους κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, έως ότου αρθεί η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, λόγω του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ενώ επιπλέον αιτήθηκε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως πληθυσμός αναφοράς του Δήμου για κάθε χρήση - κατά την επόμενη δημοτική περίοδο - αυτός του μόνιμου πληθυσμού της Απογραφής του 2011 και όχι αυτός που θα προκύψει από την Απογραφή του 2021, δεδομένων των προβληματικών συνθηκών απογραφής λόγω σεισμού.

Μελέτες για αποκατάσταση παράκτιας Τσούτσουρα

     Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γ.Γ. Μανώλη Κουτουλάκη ο Δήμαρχος κατάθεσε πλήρη τεχνικό φάκελο, ζητώντας να χρηματοδοτηθεί το κομμάτι των αναγκαίων μελετών για την νομιμοποίηση του παραλιακού δρόμου και την αντιδιαβρωτική προστασία της ακτής, αίτημα για το οποίο έλαβε τη θετική διαβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού και Γ.Γ. για την αποδοχή και χρηματοδότηση του.

Νέα χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών

     Τέλος, από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας γίνεται γνωστό πως σε συνέχεια των επαφών του Δημάρχου Μανώλη Φραγκάκη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, ο Δήμος έλαβε νέα χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την προώθηση έργων αποκατάστασης των υποδομών – οδικών και συνοδών έργων - του Δήμου από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr