Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Η «επιτελικότητα» της Ν.Δ. θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 11:29

Τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τις αρνητικές επιδράσεις αυτών των καθυστερήσεων στην πραγματική οικονομία, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 42 ακόμη Βουλευτών.

 

«Το «επιτελικό» κράτος - καρικατούρα του κυρίου Μητσοτάκη, θέτει σε κίνδυνο και την ομαλή εκταμίευση δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται να μετατοπίζουν και την περίοδο διοχέτευσης αυτών των πόρων στην πραγματική οικονομία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Γι’ αυτό και ζητάμε εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το που οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις, πότε αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη και η δεύτερη δόση, καθώς και σε ποιες διορθωτικές ενέργειες θα προβεί, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση η Ελλάδα ζήτησε σωρευτικά για την περίοδο 2021 - 2026 κεφάλαια ύψους ποσού 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,4 δισ. ευρώ δάνεια. Ωστόσο, από δημοσίευμα στο τύπο (https://www.google.com/url?q=https://www.euractiv.gr/section/ekloges/news/kykloi-tis-komision-piezoyn-gia-technokratiki-kyvernisi-stin-athina/&source=gmail&ust=1644656809520000&usg=AOvVaw12JyqKh4zT-sKfLTbnen_K">Euroactiv) πληροφορούμαστε τις επιφυλάξεις και τους φόβους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την «επιτελικότητα» της κυβέρνησης που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, η εκταμίευση της πρώτης δόσης επιχορήγησης 1.718,14 δισ. € και δανείου 1.845,49 δισ. € αναμένονταν (σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στη σελ. 734 του εθνικού σχεδίου), να ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2021. Αντίστοιχα, στον προϋπολογισμό του 2021, η κυβέρνηση υπολόγιζε δαπάνες, (εισροή δηλαδή στην οικονομία), 2,6 δισ. € και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, 7 μήνες μετά, το ποσό αυτό ανήλθε στο 1,6 δισ. €. Τώρα, στον προϋπολογισμό του 2022 το ποσό ανέρχεται στα 600 εκατ. €,  2 δισ. € λιγότερα συγκριτικά με την αρχική πρόβλεψη. Η εκταμίευση βέβαια που καταγράφει αυτή τη στιγμή το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η εξαιρετικά χαμηλή, μόλις 150 εκατ. €.

Από τα παραπάνω δημιουργούνται αμφιβολίες ως προς το πώς θα διασφαλιστεί ότι το 2022 οι δαπάνες θα εκτοξευθούν στα 3,2 δισ. €, ενώ ήδη το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022, επεσήμανε ότι «η έγκαιρη και ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και η διασφάλιση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα σχετικά κεφάλαια στην ιδιωτική οικονομία» είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση του κυβερνητικού σεναρίου αύξησης των επενδύσεων.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr