Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

Ρωσία: Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 13:02

Η δεύτερη προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων των κλινικών δοκιμών Φάσης III του εμβολίου Sputnik V δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του 42 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης αγγίζει το 95% σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Υγείας και του Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Στις 22 ημέρες μετά την πρώτη δόση ή μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 92%, ενώ 42 ημέρες μετά την πρώτη δόση το ποσοστό φθάνει το 95%.

Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με την ανακοίνωση και τα αποτελέσματα των δύο προκαταρκτικών αναλύσεων αναμένεται να συνοψιστούν και να δημοσιευθούν στον επιστημονικό Τύπο στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της έρευνας Denis Logunov.

Στην πρώτη προκαταρκτική ανάλυση που είχε ανακοινωθεί προ ημερών, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού υπολογιζόταν στο 92%.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις αποτελεσματικότητας πραγματοποιούνται σε τρία ορόσημα της κλινικής μελέτης, τα οποία αντιστοιχούν στα πρώτα 20, 39 και 78 κρούσματα μεταξύ των συνολικά 42.000 εθελοντών που λαμβάνουν μέρος στην κλινική δοκιμή. Πολλοί από αυτούς δεν περιλαμβάνονται στην τελευταία ανάλυση καθώς δεν έχουν λάβει τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, γνωστό και ως Ινστιτούτο «Γκαμαλέγια», βασίζεται σε δύο αδενοϊούς που αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Παρόμοια προσέγγιση, ακολουθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης, του οποίου την εμπορική διάθεση έχει αναλάβει η AstraZeneca, το οποίο αξιοποιεί έναν ιό που προκαλεί κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Η παραγωγή του Sputnik V εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021, ενώ φαίνεται πως το συγκεκριμένο εμβόλιο θα διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή από τα εμβόλια mRNA που προσφέρουν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα (Pfizer, Moderna). Η τιμή του Sputnik V για τις διεθνείς αγορές υπολογίζεται σε 20 δολάρια για τις δύο δόσεις, με την κάθε δόση να στοιχίζει λιγότερο από 10 δολάρια, όπως ανακοινώθηκε στον επίσημο λογαριασμό του εμβολίου στο Twitter.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ρωσία έχει ήδη λάβει παραγγελίες από περισσότερες από 50 χώρες, για πάνω από 1,2 δισ. δόσεις και οι πρώτες παραδόσεις, όπως αναφέρεται, θα γίνουν στις αρχές του 2021, ενώ τα αποθέματα για την διεθνή αγορά θα παραχθούν σε Ινδία, Βραζιλία, Κίνα, Νότια Κορέα και άλλα κράτη.

ΠΗΓΗ: TASS, SPUTNIK V, RDIF, ert.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα