Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Για μονοπωλιακή πρακτική κατηγορείται το Facebook

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 12:20

Για αθέμιτη μονοπωλιακή πρακτική κατηγορούν οι αμερικανικές αρχές το Facebook σχετικά με την εξαγορά άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, απαιτώντας την ακύρωσή της, σε μια απόφαση που μπορεί να αλλάξει την ιστορία των social media.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και πάνω από 40 πολιτείες της χώρας αποφάνθηκαν την Τετάρτη ότι το Facebook εξαγόρασε αντίπαλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να περιορίσει παρανόμως τον ανταγωνισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε εξαγορές όπως αυτή του Instagram έναντι 1 δισεκ. δολαρίων το 2012 και του WhatsApp προς 19 δισεκ. δολάρια δύο χρόνια αργότερα.

Από τις έρευνες 18 μηνών προέκυψε ότι οι εξαγορές είχαν μεταξύ άλλων στόχο να περιορίσουν το μελλοντικό ανταγωνισμό που θα αντιμετώπιζε το Faceboo , κι έχουν τώρα φέρει την αξία αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στα 800 δισεκ. δολάρια.

Η προσπάθεια της πολιτικής τάξης να περιορίσει την ανεξέλεγκτη γιγάντωση των μεγάλων εταιριών νέων τεχνολογιών βρίσκει σύμφωνους τόσο τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και τον εκλεγέντα διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, με στόχο και άλλες εταιρίες, όπως οι Google, Amazon και Apple. Θεωρείται ότι έχουν υπερβολικά δεσπόζουσα θέση στις αγορές τους, καταπνίγοντας τον νομικά κατοχυρωμένο ανταγωνισμό.

Πηγή: The New York Times, kathimerini.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)