Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020

Το συγκινητικό μήνυμα του Αετού Ανωγείων για τη μάχη στο Σφακάκι

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 14:45 Γράφτηκε από τον

75 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική μάχη στο «Σφακάκι» όπου στις 7 Αυγούστου 1944, από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Ανωγείων απελευθερώθηκαν όλοι οι όμηροι από τους Γερμανοϊταλούς φασίστες. Η ομάδα του χωριού σε καμία περίπτωση δεν ξεχνά την και ξέρει να τιμά την ιστορία.

Αναλυτικά το μήνυμα:

Νέα γενιά να μη ξεχνάς τ' Αυγούστου την εβδόμη...για δεν εξαναγίνηκε τέθοια αντρειά ακόμη...(Αγκούτσακας)

Σαν σήμερα, στις 7 Αυγούστου 1944, ο Γερμανός λοχίας-φρούραρχος των SS Γιόζεφ Ολενχάουερ, γνωστός στην περιοχή του Μυλοποτάμου σαν «Σήφης» συνοδευόμενος από ισχυρή ομάδα Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών, θα μεταβεί στα Ανώγεια από το γειτονικό χωριό Γενί-Γκαβέ (σημερινή Δροσιά) όπου είχε την έδρα του και θα συλλάβει 98 γυναικόπαιδα, με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Με τον τρόπο αυτό πίστευε ότι θα λύγιζε το αδούλωτο φρόνημα των ανωγειανών. Η ομάδα του εφεδρικού ΕΛΑΣ Ανωγείων όμως επαγρυπνεί. Οπλίζεται κατάλληλα και τους περιμένει στην θέση Σφακάκι στην περιοχή του Μάκρη βορειοδυτικά των Ανωγείων, όχι μακρυά από το χωριό. Εκεί θα αιφνιδιάσουν τον Σήφη και την παρέα του και θα ελευθερώσουν από τα χέρια τους τα γυναικόπαιδα. Άπαντες οι γερμανοϊταλοί σκοτώνονται ή αιχμαλωτίζονται. Κανείς από τους αντάρτες και τους ομήρους δεν θα τραυματιστεί. Ο αιφνιδιασμός υπήρξε απόλυτος και η επιχείρηση κρίθηκε από τις πιο επιτυχημένες. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Μανόλης Μανουράς (Σμαϊλομανόλης).
Η μάχη στο Σφακάκι θα είναι ένα από τα πέντε «Επειδή» και συγκεκριμένα το δεύτερο, που θα αναφέρει η απόφαση του Γερμανού διοικητή της Κρήτης για την καταστροφή των Ανωγείων. Αναφέρει χαρακτηριστικά η διαταγή:
«Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρο της αγγλικής κατασκοπείας εν Κρήτη και επειδή οι ανωγειανοί εξετέλεσαν τον φόνο του λοχίου φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτών φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον Στρατηγόν Φον Κράιπερ χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διαμετακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσωμεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου».
Χανιά 13.8.1944
Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης
Χάϊνριχ Μύλλερ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)