Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Θεόφιλος Ασλάνης στο Prismasport.gr: «Αν πάμε σε νέα εποχή ηγεσίας, η ΕΠΣΗ διαθέτει αξιόλογα στελέχη»

Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 00:06 Γράφτηκε από τον

Της Κατερίνας Σγουρού

Πριν από επτά χρόνια δέχτηκε πρόταση από τον Βαγγέλη Παπαγγελή να ασχοληθεί με την ΕΠΣΗ ως παρατηρητής αγώνων και τη δέχτηκε με χαρά χωρίς δεύτερη σκέψη. Τον Μάιο του 2018 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η πολύχρονη εμπειρία του ως ποδοσφαιριστή, η αγάπη του για το τοπικό ποδόσφαιρο και η θέληση του να προσφέρει ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν τα σωματεία για να τον εμπιστευτούν με την ψήφο τους και να του δώσουν το δικαίωμα να εκλεγεί εκ νέου στο νέο Δ.Σ της Ένωσης. Τα νέα μέλη και ο πρόεδρος Νίκος Τζώρτζογλου τον εμπιστεύτηκαν από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να αναλάβει το δύσκολο και καίριο πόστο του προέδρου της επιτροπής πρωταθλήματος! Ο λόγος για τον Θεόφιλο Ασλάνη, ο οποίος μας έκανε την τιμή και «μίλησε» στο Prismasport.gr σε μια ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη για την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης.

Ο πολύπειρος παράγοντας της ΕΠΣΗ μας «μιλάει» για τη σωστή διοργάνωση των πρωταθλημάτων, για την απόφαση να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη τα πλέι-οφ και τα πλέι- άουτ, για τους κανονισμούς, για τους ορισμούς των αγώνων, για τον πειθαρχικό κώδικα με τις νέες αυστηρές ποινές και τα πρόστιμα, θέματα που γίνονται συχνά αντικείμενα συζήτησης ή και παραπόνων από τις ομάδες. Μας εξηγεί για ποιον λόγο είναι δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΠΣΗ και στη διαιτησία. Απαντάει και στο καίριο ερώτημα αν θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στην Ένωση σε περίπτωση που ο Νίκος Τζώρτζογλου εκλεγεί βουλευτής! Επίσης από μια ποδοσφαιρική κουβέντα δεν θα μπορούσε να λείψει το Ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο, οι ομάδες που μας εκπροσωπούν στις Εθνικές κατηγορίες και ο Ηρόδοτος στον οποίο αγωνίστηκε για 19 χρόνια!

-Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την ΕΠΣΗ;

«Πριν από επτά χρόνια ο Βαγγέλης Παπαγγελής μου πρότεινε να συμμετέχω ως παρατηρητής αγώνων. Μου άρεσε η ιδέα και δέχτηκα αμέσως. Παλαιότερα δεν είχα όμως χρόνο να ασχοληθώ πιο ενεργά με την ΕΠΣΗ και ήμουν αναπληρωματικό μέλος και στη συνέχεια απλό μέλος. Επίσης συμμετείχα και στις επιτροπές για τις Μικτές ομάδες».

theofilos 2

                                                   «Στόχος μας η ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΗ» 

-Όταν αναλάβατε το πόστο του προέδρου της επιτροπής πρωταθλήματος, ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;

«Στην αρχή αγχώθηκα, γιατί δεν γνώριζα από θέματα διαχείρισης και διοργάνωσης των πρωταθλημάτων. Είχα μια εικόνα από τον κ. Μαθιουδάκη, αλλά δεν είχα εμπειρία. Με βοήθησαν πολύ η κ. Βαγγελιώ, η οποία είναι πολλά χρόνια στην Ένωση και είναι εγκυκλοπαίδεια και η Μαρία, τις οποίες ευχαριστώ πολύ. Στη συνέχεια και όταν μπήκα στο κλίμα κατάλαβα ότι τελικά δεν ήταν δύσκολο».

-Πώς είναι η συνεργασία σας με τον πρόεδρο της ΕΠΣΗ, Νίκο Τζώρτζογλου;

«Αυτή η ομάδα έχει δώσει και έχει περάσει με άριστα τις εξετάσεις. Τα αποτελέσματα για εμάς είναι αναμενόμενα. Η συνεργασία μας είναι άψογη, ο κ. Τζώρτζογλου είναι συνεργάσιμος και δεν κάνει παρεμβάσεις στη δουλειά μας. Μας περιμένει πολλή δουλειά στη ΕΠΣΗ και ένα παραπάνω με την Εθνική Ελλάδας και προχωράμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Η ΕΠΣΗ κατάφερε με τις προσπάθειες των στελεχών της να κάνει το Παγκρήτιο Στάδιο έδρα της Εθνική Ελλάδας. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και εύχομαι να προχωρήσουν τα έργα στο Στάδιο, προκειμένου να φιλοξενήσουμε χωρίς προβλήματα παιχνίδια της Εθνική μας ομάδας».

-Αν ο κ. Τζώρτζογου εκλεγεί βουλευτής, θα περάσουμε σε νέα εποχή ηγεσίας στην ΕΠΣΗ;

«Αν εκλεγεί βουλευτής και αν δεν επιτρέπεται να συνεχίσει και ως πρόεδρος της ΕΠΣΗ, σίγουρα θα υπάρξει διάδοχη κατάσταση. Η Ένωση διαθέτει αξιόλογα στελέχη, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν την ηγεσία. Ο κ. Τζώρτζογλου είναι για πολλά χρόνια πρόεδρος στην Ένωση και έχει κάνει αξιόλογη δουλειά με καινοτομίες και γενικά στην άψογη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων».

yheofios

                                                                 «Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με τα γήπεδα και τους διαιτητές»

-Ποιος ήταν ο στόχος που θέσατε όταν αναλάβατε τα καθήκοντα σας;

«Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων διαθέτει 70 σωματεία, από τα οποία τα δύο έχουν αποχωρήσει από τα πρωταθλήματα. Ο στόχος ήταν και παραμένει η ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με τα γήπεδα, τα οποία είναι λίγα για να καλύψουν τους αγώνες. Υπάρχουν αρκετά σωματεία που δεν έχουν γηπεδικές εγκαταστάσεις και φιλοξενούνται σε άλλα γήπεδα. Επίσης έχουμε πρόβλημα με τους διαιτητές, οι οποίοι είναι επίσης λίγοι. Από την αρχή της εβδομάδας εξετάζουμε αιτήματα από τις ομάδες και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε αλλαγές μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ομάδες. Όπως γνωρίζουμε πρόκειται για ερασιτεχνικά σωματεία, οι παίκτες των οποίων εργάζονται και πρέπει να δείχνουμε κατανόηση για να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το θετικό είναι ότι έχουμε μεγάλη βοήθεια από τις ομάδες, οι παράγοντες μας βοηθούν όσο μπορούν, συναινούν σε αιτήματα και μας δίνουν και λύσεις».

-Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τα γήπεδα;

«Δεν είναι αρκετά για τη διεξαγωγή των αγώνων. Υπάρχουν γήπεδα, όπως του ΕΓΟΗ, του Σκουρέλου, της Μινωικής, του ΠΟΑ, το Μαρτινέγκο κ.α, τα οποία φιλοξενούν αρκετές ομάδες για τους αγώνες και τις προπονήσεις όσων δεν έχουν γήπεδο. Τα παραπάνω γήπεδα όμως δεν έχουν καλό φωτισμό, ενώ στο Μαρτινέγκο γίνονται αγώνες και για τα πρωταθλήματα των γυναικών και των ομάδων Κ19. Σπουδαία πλέον βοήθεια προσφέρει το Στάδιο Αρκαλοχωρίου, το οποίο μα δίνει πολλές λύσεις».

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του ενωσιακού γηπέδου, το οποίο θα μπορούσε να δώσει κάποιες λύσεις;

«Προχωρούν οι μελέτες για το ενωσιακό γήπεδο. Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου δεν θέλει να γίνει ένα απλό γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά ένα ολοκληρωμένο κέντρο άθλησης. Η σκέψη είναι να στεγάσουν κάποια σωματεία της πόλης, τα οποία δεν έχουν δικό τους γήπεδο».

enosiako

                                               «Οι διαιτητές θα πρέπει να προσασμοστούν με τη νέα τάξη πραγμάτων»

-Ποια είναι τα προβλήματα με τους διαιτητές;

«Το γεγονός ότι είναι λίγοι μας αναγκάζει να ανεβάζουμε κατηγορίες και διαιτητές που δεν είναι έμπειροι για να καλύψουμε τις ανάγκες των αγώνων. Διαφορετικά δεν γίνεται, κάποιοι αναγκάζονται να παίζουν δύο παιχνίδια την Κυριακή για να βγει το πρόγραμμα».

-Με τις σχολές διαιτησίας υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον;

«Στην τελευταία σχολή είχαμε περίπου 30 αρχικά συμμετοχές, από τους οποίους δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσουν όλοι. Αν βγουν από τις δύο σχολές 12 διαιτητές τον χρόνο νομίζω είναι σπουδαία επιτυχία. Είμαστε αισιόδοξοι και κάνουμε προσπάθειες ακόμη και στις Ακαδημίες για να προσελκύσουμε νέα παιδιά στη διαιτησία. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση».

-Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο της διαιτησίας στο Ηράκλειο;

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε υψηλό επίπεδο. Από τότε όμως που έφυγαν όλοι οι έμπειροι διαιτητές λόγω αξιολογήσεων συρρικνώθηκε ο αριθμός και χάσαμε και σε ποσότητα και σε ποιότητα».

-Οι σχέσεις ΕΠΣΗ-διαιτησίας παραμένουν τεταμένες; Έχουν γίνει προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα;

«Οι διαιτητές θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία έχουν περάσει στις Ενώσεις όλες οι αρμοδιότητες και οι δικαιοδοσίες. Δεν υπάρχει πλέον σύνδεσμος διαιτητών, διότι ανήκουν στις Ενώσεις. Ακόμη υπάρχουν θέματα και η ΕΠΣΗ αναγκάζεται να πληρώνει αίθουσα στο ξενοδοχείο «Αστόρια» για τα μαθήματα διαιτησίας. Με καλή θέληση και συνεργασία μπορούμε όλοι να δεχτούμε τα νέα δεδομένα».

DIAITITES

-Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα διεξαγωγή των πρωταθλημάτων;

«Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, τα πάντα έχουν κυλήσει όπως τα σχεδιάσαμε. Παρά τα προβλήματα με τα γήπεδα και τους διαιτητές τα καταφέραμε με τη βοήθεια και των ομάδων. Είμαστε πίσω μόνο στη Γ΄ Κατηγορία, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα».

                                                    «Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο θα πρέπει να διαβάζουν την προκήρυξη και τον ΚΑΠ»

-Γίνεστε αποδέκτης παραπόνων από τις ομάδες για τους ορισμούς των αγώνων. Ποια είναι η απάντηση σας;

«Υπάρχει μια νοοτροπία, αλλά προσπαθούμε και οι δύο πλευρές και στο τέλος βρίσκουμε λύσεις. Οι παράγοντες θα πρέπει να γνωρίζουν καλά τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και ο μόνος σωστός τρόπος είναι να διαβάζουν την προκήρυξη και τον ΚΑΠ. Δυστυχώς πολλοί δεν το κάνουν. Θα ήθελα να ενημερώσω ότι οι ορισμοί των αγώνων και ειδικά όταν πρόκειται για εξ αναβολής στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς. Για παράδειγμα όταν υπάρξει αναβολή λόγω κακοκαιρίας ο αγώνας θα πρέπει να οριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε την αγωνιστική. Στον πρώτο γύρο δεν υπάρχει πρόβλημα μπορούμε να τα ορίσουμε και σε 15 ημέρες».

-Πολλά παράπονα επίσης εκφράζονται για τις τιμωρίες και τα πρόστιμα…

«Για όσους δεν το γνωρίζουν έχει αλλάξει ο ΚΑΠ. Δεν επιτρέπεται πλέον κανείς να καταφέρεται δημόσια με άσχημο τρόπο για τους διαιτητές και τη διοργανώτρια αρχή. Η τροποποίηση έγινε πέρυσι, καθώς παλαιότερα δεν υπήρχαν τέτοιου είδους ποινές. Πιστεύω ότι καλώς έγινε και να σταματήσουν οι αρνητικές δηλώσεις».

-Η ΕΠΣΗ από πού αντλεί πόρους;

«Ευτυχώς υπήρξε ανταπόκριση από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι με τις χορηγίες τους στηρίζουν την Ένωση. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στον Αντώνη Παπαδάκη PMW Medical για την ονοματολογία των πρωταθλημάτων Α1 και Α2. Όπως και στον Βασίλη Ζηδιανάκη ΦΉΜΗ για την ονοματολογία στο κύπελλο ΕΠΣΗ. Επίσης η Περιφέρεια Κρήτης είναι πάντα δίπλα μας και είναι ο βασικός χορηγός μας».

PAPAPDAKIS

                                            «Με τα πλέι-οφ και τα πλέι-άουτ διεξάγονται ανταγωνιστικά πρωταθλήματα»

-Η διεξαγωγή των πλέι-οφ και των πλέι-άουτ σε ποιους τομείς ωφελούν το τοπικό ποδόσφαιρο;

«Πήραμε την ιδέα από την ΕΠΣΑχαΐας . Ο στόχος είναι να διοργανώνουμε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, τα οποία να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Βλέπουμε φέτος τι γίνεται στην Α1 και στην Α2. Καμία ομάδα δεν είναι αδιάφορη στην κορυφή και στην ουρά. Στην Α1 ο Ζαρός έχει προς το παρών μια διαφορά 8 βαθμών και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν τελικά αν θα πάρει απευθείας τον τίτλο ή αν θα γίνουν πλέι-οφ. Το ίδιο και στην ουρά, όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τίποτα. Στην Α2 βλέπουμε το Λίντο να έχει αποσπαστεί με μεγάλη διαφορά από την 12η θέση, ενώ έχει και ένα ματς λιγότερο. Αυτός είναι ο σκοπός μας και όχι οι εισπρακτικοί λόγοι που ακούγεται κατά καιρούς».

-Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο του τοπικού και Ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου γενικότερα;

«Το τοπικό μας ποδόσφαιρο, έχει πολύ υψηλό επίπεδο. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και φέτος βλέπουμε μεγάλο συναγωνισμό, όχι μόνο στην Α1 και στην Α2, αλλά και στα πρωταθλήματα της Β΄ και της Γ΄ ΕΠΣΗ. Για εμάς ήταν αναμενόμενο γιατί πάντα η Ένωση μας διοργανώνει ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.
Όσον αφορά το Ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο πριν τρία χρόνια με τον υποβιβασμό του ΟΦΗ και του Εργοτέλη είχε χάσει τη δυναμική του. Είχαμε μείνει χωρίς ομάδες στις μεγάλες Εθνικές κατηγορίες, ενώ παράλληλα είχαν ανέβει επίπεδο τα Χανιά. Από το καλοκαίρι που μας πέρασε έχουμε τον Εργοτέλη και τον Ηρόδοτο στη Football League, τον Γιούχτα και τον ΠΟΑ στη Γ΄Εθνική και τον ΟΦΗ στη Super League. Φέτος ανακτήσαμε τη χαμένη μας δύναμη και εύχομαι σε όλες τις ομάδες να τα καταφέρουν στους στόχους που έχουν θέσει για την παραμονή, αλλά και την άνοδο. Βλέπουμε τον Γιούχτα να πρωταγωνιστεί και μακάρι να ανέβει κατηγορία».

theofilos 3

-Στις Μικτές της ΕΠΣΗ παρατηρείται επίσης υψηλό επίπεδο…

«Πράγματι έχουμε πολύ καλό επίπεδο στις Μικτές Ηρακλείου. Οι ομάδες μας πάντα πρωταγωνιστούν και φτάνουν στον τελικό σε Πανελλήνιο επίπεδο. Τα παιδιά καταφέρνουν να ανταγωνιστούν μεγάλες Ενώσεις της Ελλάδας με υψηλό επίπεδο παικτών. Οι Μικτές μας είναι η βιτρίνα των Παιδικών Πρωταθλημάτων, στα οποία επίσης υπάρχει εξαιρετικό επίπεδο, υποδομές και διοργανώνουμε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα».

-Στον Ηρόδοτο αγωνιστήκατε και διακριθήκατε για 19 χρόνια. Ποια είναι η γνώμη σας σήμερα για την ομάδα, στην οποία έχετε ζήσει μεγάλες στιγμές;

«Ο Ηρόδοτος είναι για μένα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και η ομάδα να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα. Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να βλέπουμε τον Ηρόδοτο σε μεγάλες Εθνικές κατηγορίες να ξεχωρίζει και να δίνει ώθηση στα νέα παιδιά της Αλικαρνασσού να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρει και να παραμείνει στην κατηγορία».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)