Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Ιστορική αναδρομή: Από πού πήραν το όνομα τους οι ομάδες του Ηρακλείου

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 13:01 Γράφτηκε από την
Μεγάλος ο ιστορικός «πλούτος» της Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Ηρακλείου Μεγάλος ο ιστορικός «πλούτος» της Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Ηρακλείου

Η σελίδα «Ηρακλειώτικο Ποδόσφαιρο» συνεχίζει τα αφιερώματα για το τοπικό ποδόσφαιρο, ενώ τα μέλη της ετοιμάζουν και το βιβλίο (διαβάστε εδώ).

Η τελευταία έρευνα αφορά την ετυμολογική προέλευση των ονομάτων των ομάδων του Ηρακλείου. Σύμφωνα με το άρθρο αρκετές ομάδες έπαιρναν το όνομα του χωριού τους, άλλες από τη μυθολογία, από την κρητική ιστορία, από βουνά, ποτάμια, από επαρχίες, από μοναστήρια, από τα καιρικά φαινόμενα, από ονόματα, από επίθετα και από το ζωικό βασίλειο και άλλα!

Διαβάστε το εξαιρετικό ιστορικό άρθρο από τη σελίδα «Ηρακλειώτικο Ποδόσφαιρο».

«Ας κάνουμε μια διαφορετική προσέγγιση των ομάδων του Ηρακλείου όχι τόσο αθλητική αλλά ετυμολογική. Έχετε αναρωτηθεί από που προέρχονται τα ονόματα τους; Υπήρχαν ομάδες που έπαιρναν σκέτο το όνομα του χωριού ή της περιοχής που αντιπροσώπευαν και αυτές είναι η πλειοψηφία. Υπάρχουν όμως ομάδες που ξεχώρισαν από κάποιο διαφορετικό επίθετο που τους συνόδευε. Έχουν μείνει στην μνήμη μόνο με αυτό και για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το τοπικό ποδόσφαιρο σίγουρα θα είναι ένας άλυτος γρίφος σε ποιες περιοχές εδρεύουν ή υπήρχαν.

Ας κάνουμε λοιπόν την βόλτα μας στα ονόματα και μόνο σε αυτά.

Αρκετά δημοφιλής ήταν η χρήση ονομάτων από την μυθολογία..Ελληνική και Κρητική ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ, ΔΑΙΔΑΛΟΣ, (ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΔΑΙΔΑΛΟΣ),ΙΚΑΡΟΣ( 2) ΗΡΑΚΛΗΣ ( 2) ΑΠΟΛΛΩΝ(2), ΕΡΜΗΣ, ΑΛΚΙΜΕΔΩΝ,ΑΡΗΣ(2) ΔΙΑΣ, ΚΡΟΝΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ,ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ.

Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις από την Ελληνική και Κρητική ιστορία (ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, ΗΡΟΔΟΤΟΣ,ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(2),ΔΩΡΙΕΑΣ,ΔΙΑΓΟΡΑΣ,ΜΙΝΩΙΚΗ,ΚΟΡΟΙΒΟΣ(2),

ΓΟΡΤΥΣ, ΑΡΚΑΔΙΑ,ΤΡΙΤΩΝΙΑ,ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, ΑΝΘΕΣΤΙΩΝ,ΦΑΙΣΤΟΣ,ΑΝΔΡΟΓΕΑΣ,ΔΡΗΡΟΣ,ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ. ΙΝΑΤΟΣ (με κάποια από αυτά να είναι τοποθεσίες αρχαίων πόλεων και περιοχών της Κρήτης). Σε αυτή τη κατηγορία εντάσσεται και η ΑΣΠΙΔΑ σαν αντικείμενο ιστορικής προέλευσης.

Υπάρχει μια άλλη κατηγορία στην οποία έχουμε χρήση κάποιων ονομάτων βουνών τα οποία είναι πολύ χαρακτηριστικά για κάθε περιοχή (ΓΙΟΥΧΤΑΣ, ΡΑΥΚΟΣ(και αρχαία πόλη),ΡΟΥΒΑΣ,ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ,ΚΟΦΙΝΑΣ,ΡΟΚΑ.ΑΓΡΑΝΙΤΑΣ ,ΠΙΝΔΟΣ). Η χρήση ονομάτων από ποτάμια είναι μικρή με μόνο 2 περιπτώσεις ( ΑΛΜΥΡΟΣ, ΧΕΙΜΑΡΟΣ) καθώς και η χρήση ονόματος επαρχίας και είναι η ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΑ, και το ΜΟΝΟΦΑΤΣΙ. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση του ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ ΓΩΝΙΩΝ την οποία θα την τοποθετήσουμε στην άυλη πολιτιστική κληρονομία του τόπου.Τρεις είναι και οι περιπτώσεις από ονόματα μοναστηριών και αγίων με το ΓΟΡΓΟΛΑΙΝΙ ΠΑΛΙΑΝΗ. καθώς και ο ΡΩΜΑΝΟΣ..Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαν να μπουν και ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ και η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ αν και τα ονόματα αυτά προέρχονται από το αντίστοιχο όνομα του χωριού. 

Μια κατηγόρια μόνη της είναι τα λεγόμενα καιρικά φαινόμενα στην οποία έχουμε την ΑΣΤΡΑΠΗ, την ΘΥΕΛΛΑ (2) και τέλος τον ΚΕΡΑΥΝΟΣ που το συναντάμε να συνοδεύει 5 ομάδες και παίρνει τα πρωτεία ως το πιο συχνά επαναλαμβανόμενο όνομα. Κάπου βρήκαμε και το όνομα ΛΑΙΛΑΨ που μάλλον είναι η ΛΑΙΛΑΠΑ και ίσως στριμώχνεται και αυτό στην ίδια κατηγορία.

Ακόμη έχουμε την χρησιμοποίηση από ονόματα προσώπων πιο μεταγενέστερων, όπως ο ΦΩΚΙΑΝΟΣ, ο ΠΑΤΟΥΧΑΣ, ο ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ, ο ΚΟΡΑΚΑΣ (ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧ ΚΟΡΑΚΑΣ ) ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ.

Έχουμε και 4 ομάδες που κάνουν μια κατηγορία με τίτλο Ζωικό βασίλειο και είναι ο ΑΕΤΟΣ (2) Ο ΛΕΩΝ τα ΜΑΥΡΑ ΠΟΥΛΙΑ και το ΑΛΟΓΟ. Ίσως και τα ΚΑΝΑΡΙΑ να είχαν θέση εδώ.
Αφήσαμε στο τέλος τα διάφορα που δεν μπορούμε να τα εντάξουμε κάπου ,όπως τα επίθετα ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ,ΑΦΟΒΟΣ,ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ, τα ουράνια σώματα ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ και ΑΣΤΕΡΑΣ(2) ΧΑΡΑΥΓΗ καθώς και τα σκόρπια ,ΑΣΠΙΔΑ,ΑΜΙΛΛΑ(2) ,ΦΩΣΤΗΡΑΣ. ΔΟΞΑ,(3) ΕΛΠΙΔΕΣ(2) ΝΕΟΙ (ομάδες υποδομών) ΘΡΙΑΜΒΟΣ,ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ(3) ΝΙΚΗ, ΑΜΙΛΛΑ (2), ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ.

Για το τέλος ας αναφέρουμε ότι η ομάδα της ΛΙΓΟΡΤΥΝΟΥ έχει τον τίτλο Π.Ο.Α.Λ. με το Άλφα να είναι η λέξη ΑΓΡΟΤΟΠΑΙΔΑ!».

Παίζουμε μπάλα και στο facebook, ακολουθήστε μας!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ