Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020

Τα Ανώγεια και οι εισαγγελείς του πληκτρολογίου

Κυριακή, 03 Μαΐου 2020 21:46

Δύό λόγια για ότι έγινε χθες στο χωριό μου.

Του Χρήστου Σμπώκου  

Ασφαλώς και είναι δυσάρεστο. Και προφανώς πολλά πήγαν λάθος. Σίγουρα υπάρχουν παθογένειες και προβλήματα που πρέπει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο η τοπική κοινωνία (γιατί για όποιον ξέρει, η πρόοδος είναι εμφανής). Γενικά, είναι ένα ζήτημα χρόνιο και σύνθετο και φυσικά δεν το έχουν τα Ανώγεια μονοπώλιο.

Το χωριό από χθες και ωριμότητα δείχνει και φυσικά είναι σοκαρισμένο και σε βαρύ πένθος και προβληματισμό.

Την ίδια στιγμή οι εισαγγελείς, οι δικαστές, οι φαρισαίοι και λοιποί ειδικοί του πληκτρολογιού μηδενίζουν, τσουβαλιάζουν, ισοπεδώνουν και ρίχνουν χολή για ένα ολόκληρο χωριό, με πολύ περισσότερες πτυχές από αυτή και γενικότερα για όλο το νησί.

Δε σέβονται το πένθος και το σοκ μιας ολόκληρης κοινώνιας και παράλληλα κάνουν τα πάντα ίσιωμα, με εύκολες κρίσεις και ειρωνεία. Σαν τα κοράκια...

Διαβάζω αναλύσεις και κοινωνιολογικές μελέτες από ανθρώπους που αγνοούν τα βασικά και οριακά έχουν περάσει ως τουρίστες από τα Ανώγεια. Που νομίζουν ότι όλη μέρα οι Ανωγειανοί γυρνούν ζωσμένοι όπλα, βαράνε μπαλωθιές μόνο και πίνουν ρακές. Που πιστεύουν ότι τέτοια περιστατικά είναι συχνά.

Λοιπόν για να συνεννοούμαστε, τα Ανώγεια όπως κάθε τόπος και κοινότητα έχουν και αρνητικά. Έχουν και προβλήματα. Όμως δεν είναι αυτό που "φτύνετε" στα πληκτρολόγια σας.

Τα Ανώγεια της παράδοσης, της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, του αντιφασισμού, της φιλοξενίας των αδυνάμων, της επιχειρηματικότητας, δε μοιάζουν με αυτά που περιγράφετε.

Τώρα είναι ώρα πένθους, ψυχραιμίας και σεβασμού. Μετά, είμαι σίγουρος, ότι πρώτοι οι ίδιοι οι Ανωγειανοί θα επιδιώξουν να βελτιώσουν κι άλλο το χωριό.

Βέβαια, όλα αυτά τα κοράκια που μηδενίζουν, ίσως προσφέρουν υπηρεσία τελικά..

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(19 ψήφοι)