Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση την τροποποίηση του Σχεδίου δράσης και τον απολογισμό του Β΄ τριμήνου 2020

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 11:31

Καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 11 Αυγούστου, την τροποποίηση του Σχεδίου δράσης και τον απολογισμό του Β΄ τριμήνου πάνω στον προϋπολογισμό του2020, που άλλωστε η Λαϊκή Συσπείρωση τα είχε καταψηφίσει και αρχικά και σε όλες τις τροποποιήσεις τους.

Οι σύμβουλοι τόνισαν πως η περιφερειακή αρχή υποβαθμίζει σκόπιμα τη συζήτηση για τους απολογισμούς, ακριβώς γιατί δείχνουν γυμνή την αντιλαϊκή κατεύθυνση της πολιτικής της και το πόσο κούφια είναι τα μεγάλα λόγια και τα φουσκωμένα νούμερα στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η παράταξη της ΝΔ στο περιφερειακό συμβούλιο, που για όλα αυτά λέει ένα ξερό - αλλά αποκαλυπτικό - «συμφωνώ».

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επισήμαναν ότι το 63,77% της χρηματοδότησης του Σχεδίου Δράσης είναι από το ΠΔΕ, δηλαδή πληρωμές για αρμοδιότητες και δράσεις της κυβέρνησης και όχι της περιφέρειας. Αντίθετα, μόνο το 5,97% είναι χρηματοδότηση από «Κεντρικούς αυτοτελείς πόρους» (ΚΑΠ), δηλαδή για τις δικές της δραστηριότητες. Αυτό αποκαλύπτει τόσο τις ευθύνες της περιφερειακής αρχής που δεν διεκδικεί την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται, όσο και τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης –και όλων των προηγούμενων – που έκοβαν την κρατική χρηματοδότηση σε σημείο ασφυξίας. Ούτε αυτά τα λίγα χρήματα που συμφωνεί - η περιφέρεια με την κυβέρνηση- να πάρει, πληρώνονται : στον απολογισμό του β τριμήνου του 2020 οι πληρωμές έχουν φτάσει μόνο στο 16,27% του προϋπολογισμού.

Κι ενώ είναι σε εξέλιξη η οικονομική κρίση και η πανδημία, η περιφερειακή αρχή δε βρήκε λέξη να πει για τις τρομακτικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που έρχονται πιο δραματικά στην επικαιρότητα με το νέο κύμα του κορονοϊού. Αντί να διεκδικεί, τρέχει με προθυμία να μπαλώσει τρύπες, δίνοντας ψίχουλα από τα δικά της λίγα λεφτά. Αντί να στηρίξει κάποια μέτρα για ελάφρυνση των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό, επισιτισμό, στο εμπόριο, στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, για να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση, προτείνει μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνεργασία με την παράταξη της ΝΔ.

Μαζί κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι, μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιποί πρόθυμοι, θέλουν να μάθει ο κόσμος να δείχνει «ατομική ευθύνη» στο να πληρώνει στο κράτος φόρους, τέλη, πρόστιμα, χωρίς να ζητά να έχει τις υπηρεσίες που έχει πληρώσει και δικαιούται. Έτσι ώστε να πηγαίνουν τα λεφτά και τα κέρδη στους λίγους.

Αυτή η πολιτική είναι συνειδητά ταξική και αντιλαϊκή, που απαιτεί και στην κρίση και στην ανάπτυξη ο λαός να πληρώνει και να χάνει διαρκώς. Υπηρετεί το κεφάλαιο, τσακίζει τον λαό. Κεντρικό κράτος και τοπική διοίκηση κάνουν ό,τι μπορούν ώστε ο λαός να μην πάρει χαμπάρι αυτή την πολιτική.
Όμως οι λίγοι μπορούν να ξεγελούν τους πολλούς για λίγο καιρό. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελά όλους για πάντα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)