Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

O Δήμαρχος Ηρακλείου υπέγραψε το σύμφωνο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 18:07
Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Το Ηράκλειο αποκτά ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική» Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Το Ηράκλειο αποκτά ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική»

Το Σύμφωνο των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα υπέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Απριλίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, υλοποιώντας έτσι την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την υπογραφή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Λότζια, ο Δήμος Ηρακλείου εγκαθιδρύει στενή συνεργασία με το ενεργειακό cluster Κρήτης προκειμένου να προωθήσει δράσεις και μέτρα για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της πόλης, την αύξηση της χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μείωση των εκπομπών CO2 (και ενδεχομένως άλλων αερίων του θερμοκηπίου) κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος σχετικά: «Ο Δήμος Ηρακλείου είχε εκπονήσει ένα Σχέδιο Αειφόρου Ενέργειας, το οποίο επικαιροποιήσαμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να ενισχύσουμε την ενεργειακή του αποδοτικότητα.

Σε συνεργασία με το ενεργειακό cluster, αποκτούμε πλέον μια ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής για έναν σύγχρονο, ανθεκτικό και περιβαλλοντικά φιλικό Δήμο».

Το αναθεωρημένο Σχέδιο Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου Ηρακλείου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Σταδιακή αντικατάσταση 20.500 φωτιστικών οδών και πλατειών με λαμπτήρες LED - Ήδη έχει γίνει πλήρης καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση του έργου.
- Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Χώρων Πρασίνου του Ηρακλείου, όπως το Πάρκο Γεωργιάδη και τα Ενετικά Τείχη (και τα δύο έργα βρίσκονται σε εξέλιξη).
- Πλήρη ανανέωση του Δημοτικού Στόλου με 10 νέα απορριμματοφόρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (έχει ολοκληρωθεί) και την προμήθεια δυο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.
- Ενεργειακή Αναβάθμιση των 17 Δημοτικών Κτιρίων (Λότζια, Ανδρόγεω, Πολύκεντρο Νεολαίας κ.α.).
- Ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου.
- Ενεργειακές και βιοκλιματικές προϋποθέσεις σε όλα τα εκτελούμενα ή σχεδιαζόμενα έργα.

Στην υπογραφή παρευρέθησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, καθώς και ο πρόεδρος και το μέλος του ενεργειακού cluster Κρήτης Νίκος Παπαδάκης και Αδαμαντία Πικράκη αντίστοιχα και η επιστημονική συνεργάτης του Δήμου Γεώργια Πιλιγκότση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)