Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής στους εκπαιδευτικούς

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 12:39

Την Παρασκευή και το Σάββατο 17 & 18 Ιανουαρίου υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος του Προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, παρουσία του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης κ. Μανώλη Καρτσωνάκη.

Το έργο υλοποιείται απο το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με χρηματοδότηση απο την Περιφέρεια Κρήτης και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και οι Δ/νσεις Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς και να τους καταστήσει επαρκείς και αποτελεσματικούς, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής στην τάξη και στο σχολείο, στο οποίο υπηρετούν. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί συνδυασμό σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης (Blended Learning), μεθόδους βιωματικής μάθησης και άλλες σύγχρονες τεχνικές εκπαίδευσης.
Υπογραμμίζεται ότι μέσα στο Δεκέμβριο το επιμορφωτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με εξαιρετική επιτυχία στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έναρξη του προγράμματος στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης (Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο).

Κατά τη διάρκεια του πρώτου διημέρου οι εκπαιδευόμενοι διδάχτηκαν την ανάλυση αναγκών σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής, μέσα από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, τη στοχοθεσία αλλά και την επιλογή κατάλληλων εκπαιδευτικών τεχνικών, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην κάθε ηλικιακή ομάδα και βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μαθητών.

Η δέσμευση όλων των εκπαιδευτικών για σχεδιασμό, εκτέλεση και αξιολόγηση ενός αντίστοιχου προγράμματος στο σχολείο τους, αναδεικνύει οτι έχουν κατανοήσει πλήρως την αναγκαιότητα παρέμβασης στην κοινότητα τους με σκοπό την διάδοση καλών πρακτικών και συμπεριφορών κυκλοφοριακής ασφάλειας στην Περιφέρεια μας. Το Εργαστήριο Υγείας & Οδικής Ασφάλειας θα παραμείνει αρωγός και συντονιστής όλων αυτών των δράσεων με την παραχώρηση εκπαιδευτικών πακέτων και χρήσιμων συμβουλών καθ’ όλη την διάρκεια του έργου.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)