Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020

ΚΚΕ: Για τη διαφαινόμενη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πεδίο βολής στις Γούβες

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 21:32

«Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει και στην Κρήτη – στο πεδίο βολής στις Γούβες – νέο hot spot για τους πρόσφυγες τύπου Μόριας έρχεται να επιβεβαιώσει τα απάνθρωπα αδιέξοδα της δικής τους πολιτικής, της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί όμως και η ΝΔ, της Συνθήκης του Δουβλίνου, της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ η οποία επιδεινώνει μέρα με τη μέρα το προσφυγικό πρόβλημα. Μίας πολιτικής που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες, που θέλει αυτούς τους ανθρώπους να ζουν σε κλειστές δομές – φυλακές, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Αυτή είναι η πολιτική που ανοίγει την πόρτα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, όπου διάφοροι καλοθελητές θέλουν να την κρατήσουν ανοιχτή, όπως συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και εδώ.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να καταδικαστεί η άρνηση των δημάρχων που επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία για την «τοπική ανάπτυξη» μόνο όταν είναι να υπερασπιστούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου, το ξεπούλημα της πρώην βάσης των Γουρνών και την περικοπή και των πιο αυτονόητων λαϊκών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών που ζουν στην περιοχή. Δήμοι και Περιφέρεια εξαντλούνται στη λογική της διαχείρισης των προσφύγων ως εμπόρευμα - όπως και η ΕΕ - παραβλέποντας αιτίες και υπεύθυνους, ενώ ορισμένοι υποδαυλίζουν - ηθελημένα ή αθέλητα - εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας ή και φόβου του κόσμου.

Ο λαός μας που χρόνια τώρα ζει το δράμα των προσφύγων, μπορεί να καταλάβει πως όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, θα υπάρχουν άνθρωποι που ξεριζώνονται, οικογένειες με μικρά παιδιά που θα αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τις βόμβες, τις καταστροφές.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να αγκαλιάσουν τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κάθε μετανάστη και πρόσφυγα, κάθε παιδιού που χωρίς να το θέλει, αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, τον όλεθρο και τη φτώχεια που σπέρνει στις χώρες τους ο καπιταλισμός.

Την ίδια ώρα να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής:

 

• Να καταδικάσει την πολιτική της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών σε οποιαδήποτε περιοχή.
• Να απορρίψει την επιλογή του πεδίου βολής Γουβών ως απαράδεκτη ακόμα και για στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
• Να διεκδικήσει να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι, προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτούς να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Να μην υπάρχει καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Όσοι πρόσφυγες θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Να δοθούν άδειες διαμονής σε όσους ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα και εξουθενωτικές προϋποθέσεις.
• Να παλέψει για να κλείσουν οι βάσεις, κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)