Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

"Πονοκέφαλος" στο Δήμο τα ηλεκτρικά πατίνια

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 13:03
Φωτογραφίες Ταμπακάκης Μιχάλης Φωτογραφίες Ταμπακάκης Μιχάλης

Σύσκεψη με θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που προκύπτουν από τη διάθεση-εκμίσθωση-κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων (πατίνια) στην πόλη του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Λότζια.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός. Υπενθυμίζουμε ότι στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε τεθεί ερώτηση εκτός ημερησίας διάταξης από τη Δημοτική Παράταξη Ενεργοί Πολίτες και συγκεκριμένα από τον κ. Μανδαλάκη, σχετικά με τη λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών στη πόλη του Ηρακλείου. Θέματα όπως η φορολογία των εταιριών που διαχειρίζονται τα πατίνια, δημοτικά τέλη που πρέπει να πληρώνουν αφού χρησιμοποιούν δημοτικό χώρο και άλλα.

patinia syskepsi dimos1

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μαρία Καναβάκη καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, της Δημοτικής Αστυνομίας, του Τμήματος ελέγχου κυκλοφορίας, του Επιμελητήριου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού συλλόγου, της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Ηρακλείου, των Τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, του συλλόγου εκμίσθωσης αυτοκινήτων – μοτοσυκλετών, των ιδιοκτητών ταξί και εκπρόσωποι Τοπικών διαμερισμάτων του δήμου.

patinia syskepsi dimos2

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου, Μαρίνος Παττακός ανέφερε ότι η σημερινή σύσκεψη έχει χαρακτήρα καθαρά γνωμοδοτικό και όχι εκτελεστικό καθώς απόφαση εκτελεστική μπορεί να πάρει μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο.

patinia syskepsi dimos4

Όπως δήλωσε ο κ. Παττακός η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου είναι να σταματήσει η διάθεση και η κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών έως ότου ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο από το κεντρικό κράτος. Μάλιστα όπως τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμος δεν είναι ενάντια στα ηλεκτρικά πατίνια, το οποία αποτελούν ένα νέο οικολογικό μέσο μετακίνησης ωστόσο η κυκλοφορία τους πρέπει να ρυθμιστεί διοτι πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε την ασφάλεια των πολιτών. 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει τα οχήματα αυτά να καλύπτονται από το νόμο όπως τα ποδήλατα και τα δίκυκλα και αυτοκίνητα, τονίζει και ο Διευθυντής Τροχαίας Ηρακλείου κ.Μουρτζάκης . Τα πατίνια σύμφωνα με τον κ. Μουρτζάκη που βρίσκονται πάνω σε πεζοδρόμια και ράμπες αποτελούν εμπόδια. Και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν εμπόδια, όπως ένα κασόνι, μια καρέκλα κτλ. Μάλιστα όπως δήλωσε έχει κάνει ήδη κάποιες κινήσεις για να μπορεί η Τροχαία να έχει την άδεια να μαζεύει τα ηλεκτρικά πατίνια που εμποδίζουν σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια, ράμπες αναπήρων.

 Τη σύσκεψη χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης κανόνων που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.

Δήμος και φορείς δεν είναι αντίθετοι σε κάθε δράση που προωθεί την Βιώσιμη Αστική ανάπτυξη και Πράσινη κινητικότητα μέσω των νέων τεχνολογιών, ωστόσο, κατατέθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, η πρόταση να εξετασθεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διάθεσης και κυκλοφορίας των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων (πατίνια), έως ότου, θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση αυτή θα προωθηθεί στην Επιτροπή Κυκλοφορίας προκειμένου μέσα από τις σχετικές διαδικασίες να ενημερωθούν οι δημοτικές παρατάξεις και στη συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη διαβιβαστεί από το Δήμο Ηρακλείου προς το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών αίτημα για την θέσπιση κανόνων για να μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί Κανονιστική πράξη εφαρμογής τους όσον αφορά τη διάθεση και κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ