Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020

Στις φλόγες δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν μετά από επίθεση

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 12:20

Δύο τάνκερ χτυπήθηκαν από αγνώστους στον κόλπο του Ομάν, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό, εκτοξεύοντας παράλληλα την τιμή του πετρελαίου. Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια Front Altair και Kokuka Courageous

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair, που είχε ναυλώσει η κρατική εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή, δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρείας αυτής.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε στην νορβηγική εφημερίδα VG ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, "βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη" γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.

Εκτός από το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ, χτυπήθηκε και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές. Σύμφωνα με το BBC, στο Kokuka Courageous επέβαιναν 21 άτομα, ενώ άλλοι 23 αποτελούσαν το πλήρωμα του Front Altair. Και οι 44 ναυτικοί έχουν διασωθεί από το Ιράν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ.

kolpos oman deksamenoploia fwtia epithesi

Όπως ανακοίνωσε η BSM Ship Management, η διαχειρίστρια εταιρεία του Kokuka Courageous, το σκάφος δεν διατρέχει κίνδυνο βύθισης. Προς το παρόν το πλοίο βρίσκεται 80 ναυτικά μίλα από το λιμάνι της Φουτζέιρα στα ΗΑΕ και 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν. Σύμφωνα με την BSM Ship Management, το φορτίο μεθανόλης του Kokuka Courageous είναι ανέπαφο, ενώ το δεξαμενόπλοιο έχει υποστεί ζημιά στη δεξιά πλευρά του κύτους του.

Βοήθεια από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

"Έχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ", δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Άνοδος άνω του 2% για το πετρέλαιο

Οι επιθέσεις στα δυο δεξαμενόπλοια οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα το αργό ενισχύεται κατά $1,41 ή 2,8% και διαμορφώνεται στα $52,53 ανά βαρέλι. Τα κέρδη έρχονται μετά την χτεσινή πτώση 4% στα $51,14 ανά βαρέλι που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο για το αργό από τις 14 Ιανουαρίου.

Ανοδικά κινείται και ο Brent κατά $1,82 ή 3% στα $61,76 ανά βαρέλι. Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Brent υποχώρησε κατά 3,7% στα $59,97 ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιανουαρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά χτες καθώς τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο των εγχώριων αποθεμάτων αργού.

Πηγη capital.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)