Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Πρώτη η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο κορωνοϊού των Pfizer-BioNTech

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 12:51

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε εμβόλιο Covid-19, με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή να ανοίγει τον δρόμο σε Pfizer και BioNTech, πριν ληφθούν αποφάσεις σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η άδεια έκτακτης ανάγκης για την ανάπτυξη εμβολίου αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης του κορωνοϊού. Οι δύο παραπάνω εταιρείες δήλωσαν τον Νοέμβριο ότι το εμβόλιό τους, που βασίζεται στη νέα τεχνολογία messenger RNA, ήταν 95% αποτελεσματικό στη δοκιμή τελικού σταδίου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση. Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι το εμβόλιο «πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

Η Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της Pfizer την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των ανθρώπων κατά της Covid-19 εδώ, σ' αυτή τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News, κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δηλώσει ότι θα κινηθεί γρήγορα στην έγκριση ενός εμβολίου για την προστασία του πληθυσμού του και οι γιατροί σε όλη τη χώρα ήταν σε αναμονή για πιθανή διάθεσή του.

Για την κυβέρνηση, είναι μια ευκαιρία να αντισταθμίσει τα λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των θανάτων στη Βρετανία πλησιάζει τις 60.000.

Pfizer και BioNTech νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ζήτησαν έγκριση για το εμβόλιό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή έγκριση πριν από το τέλος του έτους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η FDA πρόκειται να συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου, για να συζητήσει για το εμβόλιο.

O επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19».

«Τις επόμενες ημέρες» θα φτάσουν στη Βρετανία οι πρώτες δόσεις του εμβολίου. Η χώρα έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις για το 2020 και το 2021».

«Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

Πηγή euro2day.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)