Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bild: Ο Ερντογάν εξαπάτησε το Βερολίνο, εκνευρίστηκε ο Μάας

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 17:17

Στην πραγματικότητα, η Γερμανία ήθελε να κερδίσει χρόνο για να αποκλιμακωθεί η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν θα έπρεπε να αποτελέσουν ζήτημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αλλά τώρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να βάλει το ζήτημα στο τραπέζι στις Βρυξέλλες. Ο λόγος: Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστειλε αιφνιδιαστικά ένα πλοίο αναζήτησης φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, πυροδοτώντας με αυτόν τον τρόπο εκ νέου τη διαμάχη. Και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ομολόγησε την Τρίτη, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα και την Κύπρο, ότι είναι «εξαιρετικά ενοχλημένος» από την τουρκική στάση. Η προσέγγιση, που επιτεύχθηκε με πολλές προσπάθειες της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, απειλείται με κατάρρευση.

«Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να συζητήσουμε μέτρα για το πώς θα επαναφέρουμε την Τουρκία στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νικόλαος Δένδιας, στο περιθώριο των συζητήσεών του με τον Μάας.

Παρ' όλα αυτά, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ελπίζει ότι θα γίνει μεν συζήτηση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά δεν θα υπάρξουν αποφάσεις που θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη τη διαμεσολάβηση στην αντιδικία.

«Δεν υπολογίζω ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε ότι στην ΕΕ τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θεωρείται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.

Επί εβδομάδες, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάας ζητούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις να υπάρξει αποκλιμάκωση και υποστήριξαν την «προσέγγιση με την Τουρκία βάσει της αρχής του καρότου και του μαστιγίου», την οποία αποφάσισε και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες.

Ως ασκούσα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Γερμανία πραγματοποίησε εντατικές συνομιλίες με όλους. Αλλά τώρα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία ζητούν σκληρότερη τακτική έναντι της Τουρκίας, η οποία με τη στρατιωτική της εμπλοκή στη Λιβύη και τη Συρία θέτει επιπλέον σε κίνδυνο διακηρυγμένα συμφέροντα της ΕΕ. Γι’ αυτό και ο Μάας έσπευσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του να διαβεβαιώσει τους εταίρους στην ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, για την πλήρη αλληλεγγύη του. Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση και στο εσωτερικό: «Είναι καιρός η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την πολιτική της αντί να επιτρέψει στον Ερντογάν να την εκβιάζει με τους πρόσφυγες», δήλωσε ο ειδικός των Πρασίνων σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Omid Nouripour, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με την αποστολή του ερευνητικού πλοίου, η Άγκυρα ουσιαστικά... εκλιπαρεί η ίδια να της επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ. Πραγματικά, ο Μάας αισθάνθηκε εξαπατημένος από αυτήν την κίνηση. Το πόσο εκνευρισμένος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών φαίνεται από την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Τουρκία. Αυτό ήταν ένα ασυνήθιστο βήμα για την προσεκτική γερμανική διπλωματία. «Στη διπλωματία δεν είναι σημαντικό μόνον αυτό που κάνει κάποιος, αλλά και αυτό που δεν κάνει», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. Γρήγορα ακούστηκε κριτική από πολλούς που προειδοποίησαν να μη ληφθεί μονόπλευρα το μέρος της Ελλάδας.

«Το ταξίδι ήταν σωστό, η ακύρωση της στάσης στην Άγκυρα λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU, Johann Wadephul.

«Η Ελλάδα είναι στενός εταίρος στην ΕΕ. Αλλά η πιο πρόσφατη διμερής Συνθήκη της με την Αίγυπτο ήταν εξίσου περιττή με τις αποστολές πλοίων από πλευράς Τουρκίας», δήλωσε ο Wadephul, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υπάρχει κατανόηση για ορισμένες τουρκικές θέσεις στη διαμάχη για το φυσικό αέριο -αλλά όχι για το παιχνίδι με τις «προκλήσεις», σύμφωνα με τον Μάας. Εν τω μεταξύ, μετά την αμφιλεγόμενη αποστολή ενός πλοίου για την πραγματοποίηση ερευνών για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θέλει να ξαναστείλει και το γεωτρητικό πλοίο «Yavuz».

Ο Ερντογάν δήλωσε στην Άγκυρα την Τετάρτη ότι «μετά τις εργασίες συντήρησής του θα ξεκινήσει και πάλι για νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο». Ο στόλος θα συνοδεύσει το γεωτρητικό πλοίο, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Το πλοίο «Yavuz» πραγματοποιούσε έρευνες για φυσικό αέριο στα νοτιοδυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και επέστρεψε στις αρχές Οκτωβρίου σε τουρκικά ύδατα για πρώτη φορά μετά από μήνες. Η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στα μέσα Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ένδειξη αποκλιμάκωσης στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Η εκ νέου αποστολή του «Oruc Reis» τη Δευτέρα αναζωπύρωσε τη διαμάχη.

Πηγή: iefimerida.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα