Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Η έκπληξη του Ερντογάν: Κοίτασμα - μαμούθ φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 17:16

Την ανακάλυψη από την Τουρκία ενός μεγάλου αποθέματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, 21 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Βρίσκεται στο σημείο όπου επιχειρεί το τελευταίο διάστημα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος το μεσημέρι της Παρασκευής, οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος κάνουν λόγο για απόθεμα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και «αυτό είναι μόνο η αρχή» καθώς αναμένεται να εντοπιστούν στην περιοχή και άλλες πηγές υδρογονανθράκων. Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Τουρκίας σε φυσικό αέριο καταγράφηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πορθητής ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου στο τεμάχιο Τούνα-1 και ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τα ευρήματα είναι προάγγελος ενός ακόμη μεγαλύτερου κοιτάσματος. Αυτό είναι ένα μέρος του κοιτάσματος που βρέθηκε. Θα ξεκινήσουμε αμέσως να εξερευνούμε και τα άλλα πηγάδια. Στόχος μας είναι το 2023 το αέριο της Μαύρης Θάλασσας να δοθεί στο λαό μας. Περιμένουμε αντίστοιχες καλές ειδήσεις και στην ανατ. Μεσόγειο. Προχωράμε προς στους στόχους χωρίς να εποφθαλμιούμε το δικαίωμα κανενός, αλλά και χωρίς να παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κανέναν. Όταν μας θέτουν ένα τέτοιο ζήτημα, με πρώτη την Ελλάδα, γνωρίζουν ότι εμείς έχουμε δίκιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, στη δήλωσή του, άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «H Ευρώπη πρέπει να δει ότι προδίδει για άλλη μια φορά τις ίδιες της τις αρχές με το να κακομαθαίνει την Ελλάδα και να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντί μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα, αύριο θα κάνουν μεγάλη ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

 

Πηγή ethnos.gr 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)