Σάββατο, 04 Απριλίου 2020

Απάντηση Κομισιόν σε Ερώτηση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ για πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 10:08

Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, για την λήψη μέτρων με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, έδωσε η Κομισιόν δια του Επιτρόπου της Καρμένου Βέλα, αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή στην απάντηση της δεσμεύεται ότι στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης Συμφωνίας ΕΕ- Mercosur θα συμπεριλάβει ένα κεφάλαιο που θα αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Αντίστοιχα όμως, δεν δίνει, δυστυχώς, σαφείς δεσμεύσεις για το εάν και κατά πόσο θα ενισχύσει τους ντόπιους και αυτόχθονες πληθυσμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν, πλέον, θέμα επιβίωσης.

Στην απάντηση της Κομισιόν, δεν γίνεται, επίσης, καμία αναφορά στο ερώτημα για το εάν εξετάζεται από την πλευρά της το ενδεχόμενο να αναλάβει δεσμευτικές πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον Αμαζόνιο δεν προκαλούν αποδάσωση και δεν πλήττουν τα οικοσυστήματα.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει, τέλος, την αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών και είναι ο χώρος στον οποίο ζουν πάνω από 34 εκατ. άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 500 αυτόχθονων φυλών. Προς αυτή την κατεύθυνση και, πέραν των ήδη προγραμματισμένων προς χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, η Κομισιόν αναφέρει πως σχεδιάζει νέες δράσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, εξετάζοντας, παράλληλα, προφανώς απαραίτητες περαιτέρω πρωτοβουλίες στις οποίες θα συμμετέχουν οι χώρες του Αμαζονίου.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ