Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Οι Δήμοι που κοκκινίζουν - Και το Ηράκλειο σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 21:48

Ο Ν. Χαρδαλιάς, στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών σημείωσε ότι κατά τη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκαν τα εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», εντάσσεται από το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί και μέχρι και τη Δευτέρα 1η Μαρτίου ο Δήμος Καλυμνίων, όπου συνεχίζεται να παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικό φορτίου, καθώς και μεγάλη διασπορά του ιού εντός της κοινότητας. Να σημειωθεί ότι η Κάλυμνος είχε 72 ενεργά κρούσματα στις 13 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και αυτή τη στιγμή έχει 79, με περεταίρω αυξητικές τάσεις.

Στο επίπεδο αυτό «βαθύ κόκκινο» εντάσσεται και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως προανήγγειλε και η Καθηγήτριά μας, όπου η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Επιτροπή των Επιδημιολόγων.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, και πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής, έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου αυτού και δη με τη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου.

Ο ίδιος κάνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να τηρούν αυστηρά, πιστά, κατά γράμμα τα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της συγκεκριμένης εξαιρετικά επικίνδυνης μετάλλαξης.

 

Οι Δήμοι που παραμένουν στο "κόκκινο":

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου, ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής όπου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας διαφαίνεται σταθεροποίηση του αριθμού κρουσμάτων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 700 ενεργά κρούσματα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 732. Βέβαια, ο σημερινός τριψήφιος αριθμός, όπως τόνισε, προβληματίζει.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας από την άλλη, φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν, ακόμα όμως δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα στον επιθυμητό βαθμό. Η περιοχή έχει 370 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από μία εβδομάδα είχε 501.

 

Οι Δήμοι που κοκκινίζουν:

 Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου στο «κόκκινο» πλέον εντάσσονται από το Σάββατο στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς από 2 ενεργά κρούσματα στις 9 Φεβρουαρίου έχουμε δυστυχώς αυτή τη στιγμή 36 ενεργά κρούσματα και πάρα πολλές στενές επαφές.

Στις «κόκκινες» περιοχές μπαίνει επίσης ο Δήμος Θάσου, όπου επίσης παρατηρείται έντονη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μέσα σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα από 6 έγιναν 33. Και παρά την αρχική στεγανοποίησή τους, η διασπορά δείχνει να είναι πιο μεγάλη στην κοινότητα.

Στις «κόκκινες» περιοχές μπαίνει και όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς παρατηρείται αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους σχεδόν τους Δήμους της περιοχής, καθώς από τις 9 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 126 από 79. Για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, είναι απαραίτητο να μειωθεί στο μέγιστο βαθμό και η κινητικότητα μεταξύ των Δήμων.

Στις «κόκκινες» περιοχές εντάσσεται επίσης και ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση του ιικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 18, από 4 που ήταν στις 9 του μήνα.

Επίσης στις «κόκκινες περιοχές» εντάσσεται ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 72 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 9 του μήνα ήταν 54 και παρατηρείται εκτεταμένος κίνδυνος περαιτέρω διασποράς εντός της κοινότητας.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» εντάσσονται επίσης οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί, μέσα σε 10 μέρες, στα 94 από 66.

Επίσης στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» εντάσσεται και ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, όπου επίσης παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου με τα ενεργά κρούσματα να έχουν αυξηθεί στα 59, από 16 που ήταν στις 9 Φεβρουαρίου.

Τέλος, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» τίθεται και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, λόγω αυξημένων επιδημιολογικών δεδομένων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και απαιτούν υψηλή επιτήρηση και τεστ στην ευρύτερη Περιφέρεια. Η κατάσταση στην Ήπειρο δείχνει να προβληματίζει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την Τρίτη θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)