Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 12:55

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και την Υφυπουργό Οικονομικών Παπανάτσιου Κατερίνα, για το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, αναφέρθηκαν αναλυτικά τα προνόμια και οι ευκολίες για του πολίτες μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο που κατατείθεται στη Βουλή, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι η περίοδος μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι μια διαφορετική περίοδος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τους ανθρώπους του μόχθου.

Δίνεται τη δυνατότητα σε 1.300.000 οφειλέτες να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος.

Το καινοτόμο στοιχείο που περιλαμβάνει η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν υπήρχε σε καμία άλλη ρύθμιση στο παρελθόν, είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής.

Αυτό θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα.

Επίσης, μέσω της ρύθμισης θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων σε όλους κατά 85%.

Με τα δυο αυτά βήματα, το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων, θα προκύπτει μια νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσεων τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους.

Θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν γίνει εφ' άπαξ εξόφληση και 50% κούρεμα προσαυξήσεων αν γίνει εξόφληση σε δόσεις.

Οριζονται επίσης ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ και 120 δόσεις.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά λόγω μεγάλων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη.

Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και, μέσα από μια μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους, θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

Ειδικά για τους αγρότες, αλλάζουμε το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο:
η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα είναι 4.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να πάρει σύνταξη.

Αυτό το όριο αυξάνεται στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας: καταργούνται τα ηλικιακά όρια στις συντάξεις χηρείας, αυξάνουμε το ποσό της σύνταξης χηρείας από το 50 στο 70%, τα παιδιά του θανόντος θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί μέχρι τα 24 έτη, θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τα 35 έτη της ηλικίας τους, αλλάζουμε, τέλος, την ελάχιστη χρονική διάρκεια γάμου για να δικαιούται κανείς σύνταξη χηρείας από τα 5 στα 3 έτη.

Για πρώτη φορά θεσπίζουμε στην ελληνική αγορά εργασίας ότι οι απολύσεις θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες, να δικαιολογούνται από βάσιμο λόγο.

Αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος που να συνδέεται είτε με την ικανότητα του εργαζόμενου είτε με τις ανάγκες της επιχείρησης, η απόλυση θεωρείται άκυρη και ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης και να λάβει τους μισθούς υπερημερίας που του οφείλει ο εργοδότης για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν από τον Ιούνιο τη δυνατότητα πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να δουν με ποιο καθεστώς είναι δηλωμένοι από τους εργοδότες (ημέρες και ώρες ασφάλισης, αμοιβή κλπ.) και εφόσον διαπιστώσουν κάποια παράβαση, να προχωρήσουν σε καταγγελίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ