Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στη διάθεση των σχολικών γευμάτων

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 19:15

Τις καθυστερήσεις υλοποίησης του προγράμματος δωρεάν διάθεσης σχολικών γευμάτων για την τρέχουσα χρονιά, αναδεικνύουν με ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Μια άκρως επιτυχημένη παρέμβαση που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και καλύπτει 150.000 μαθητές και μαθήτριες σε 950 σχολεία, 63 Δήμων της χώρας, αντιμετωπίζει μείζονες δυσκολίες στην εφαρμογή της» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 54.000 γεύματα δεν έχουν διατεθεί. Γεγονός, το οποίο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα και τους σκοπούς του προγράμματος, που δεν είναι άλλοι από τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς επίσης και η βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων».

 

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, μέσω της παροχής δωρεάν ζεστών γευμάτων.

Η προετοιμασία των ζεστών σχολικών γευμάτων γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η παρασκευή τους γίνεται με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα προάγει την υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, αντιμετωπίζοντας τόσο τον υποσιτισμό όσο και την παιδική παχυσαρκία, η οποία οφείλεται στην κατανάλωση φθηνής και χαμηλής διατροφικής αξίας τροφής.

Ωστόσο, σήμερα, και με ευθύνη της κυβέρνησης, περισσότερα από 54.000 γεύματα, δηλαδή το 30% των γευμάτων που προβλέπονται, δεν έχουν διατεθεί στα σχολεία της χώρας. Δεδομένου επίσης του ότι το πρόγραμμα έχει πολλαπλά παιδαγωγικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, αλλά και το ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, το απαξίωνε συστηματικά και έκανε λόγο για «συσσίτια», ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

1. Η συνέχιση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης; Αν ναι, πως δικαιολογείται η καθυστέρηση υλοποίησής του;

 

2. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβουν ώστε να αποφευχθούν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην παροχή δωρεάν ζεστών σχολικών γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ανά τη χώρα;

 

3. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 περιλαμβάνει τη συνέχιση του προγράμματος, με παράλληλο στόχο την έγκαιρη και καθολική υλοποίηση;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)