Τρίτη, 07 Απριλίου 2020

Ανδρουλάκης: Κίνδυνος για μια κάλπικη αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 11:39

Η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας έχει αποτύχει, τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ ζήτησε από την Επίτροπο Μετανάστευσης, μια αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ που δεν θα είναι κάλπικη, χωρίς συμβιβασμούς με χώρες που υπονομεύουν την αλληλεγγύη.

Απευθυνόμενος στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την απάνθρωπη κατάσταση με 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν έλθει στην Ελλάδα, διπλάσιους από το 2018, ενώ 40.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, σε πληθυσμούς που κατά περίπτωση ξεπερνούν το 1/4 των κατοίκων στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, εκτιμώντας ότι έχει αποτύχει, καθώς μετά από πάνω από τρία έτη, μόλις 2.020 Σύριοι έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ από την Τουρκία στην Ευρώπη έχουν έλθει πάνω από 20.000. Ουσιαστικά, το σχήμα 1:1 επιστροφών Σύριων όπως το περιέγραφε η συμφωνία, δεν λειτούργησε ποτέ. Αντί αυτού, η αλληλεγγύη στους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της ΕΕ εξαντλήθηκε στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με την Γαλλία και την Πορτογαλία να είναι τα μόνα κράτη - μέλη που συμφώνησαν σε νέο εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων μετά το 2018.

Όσον αφορά την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ, ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των Ελλήνων ακροδεξιών ευρωβουλευτών, χαρακτήρισε την θέση τους και την καταγγελία τους εναντίον της ΕΕ παραλογισμό, καλώντας τους να κατηγορήσουν τους ακροδεξιούς Πολωνούς του PiS που είναι αυτοί που πραγματικά αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση και αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ