Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Στ. Πέτσας: Στόχος της Κυβέρνησης η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 16:31

"Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γνώμονα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, συνεχίζει έναν καλά οργανωμένο πολιτικό – διπλωματικό μαραθώνιο, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Και συμπλήρωσε: "Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, η αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

-H αρχή έγινε χθες 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed. Ενός έργου σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας.

Ενός έργου που φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά που προετοιμάστηκε από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια. Παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, για την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής.

-Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων και να συνομιλήσει με τους Έλληνες ομογενείς.

Στη συνέχεια, κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας και τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας. Θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας.

Η ατζέντα περιλαμβάνει βεβαίως και τις επενδύσεις, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία του Αμερικάνικου think tank Atlantic Council, που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων.

Στη συνέχεια, θα συναντήσει τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Kristalina Georgieva.

Το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump στο Λευκό Οίκο. Εκεί, θα πραγματοποιήσει, κατ’ ιδίαν, και διευρυμένες συναντήσεις. Μετά τις συναντήσεις ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Την Τετάρτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια, θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο ενημέρωσης BBC.

Το μεσημέρι, θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις και αργότερα θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές.

Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence και ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά, για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Τέλος, στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι για επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα